اجرای لوله کشی آب سرد و آب گرم یک ساختمان در آموزشگاه لوله کشی کرج
در آموزشگاه لوله کشی در کرج و تاسیسات ابتکار مبحث اجرای لوله کشی آب سرد و آب گرم یک ساختمان را تقدیم عزیزان هنرجو مینماییم.
در آموزشگاه لوله کشی در کرج و تاسیسات ابتکار مبحث اجرای لوله کشی آب سرد و آب گرم یک ساختمان را تقدیم عزیزان هنرجو مینماییم.
۱-گرفتن انشعاب از لوله اصلی آب شهر،نصب کنتور شیر فلکه و شیر یک طرفه بعد از کنتور ه عهده سازمان آب منطقهای است.
کنتور معمولاً در داخل ساختمان یا در داخل حیاط بعد از در ورودی نصب میشود تا دسترسی برای مامورین سازمان آب ساده باشد.
۲-هراتصالی برای لوله کشی آب بهداشتی داخل ساختمان به کنتور به عهده مالک ساختمان است.
۳-بهتر است یک شیر فلکه و یک شیر یک طرفه و مهره ماسوره با دریچه فرعی در ابتدای لوله کشی ساختمان نصب بشود تا در مواقع لزوم از این شیر دریچه فرعی برای باز و بسته کردن استفاده شود.
۴-پس از شیر فلکه فرعی یک شیر برای تخلیه آب لولههای داخل ساختمان نصب شود.
۵-لوله کشی باید راست صاف و تا حد امکان مستقیم باشد خطوط موازی با دیوارها سقفها و کفهای ساختمان اجرا شود.
۶-خطوط لوله در هر گروه لوله باید با هم موازی و به هم نزدیک باشد اصله لولهها از هم و هم از سطوح ساختمان باید طوری باشد که اجرای کامل عایق کاری دسترسی به شیرها و تعمیر تعویض و تنظیم آنها و همچنین بازرسی و رفع عیب لولهها به آسانی میسر باشد.
۷-خطوط لوله نباید از داخل دودکش کانال هوا چاه آسانسور اتاق ترانسفورماتور و اتاق تابلوی برق عبور کند.
۸-خطوط لوله نباید ز پنجرهها درها و دیگر بازشوهای ساختمان عبور کند.
اگر عبور لوله از مقابل این بازشوها مانع باز و بسته کردن پنجرهها و درها و یا مانع رفت و آمد شود باید از این کار خودداری کرد.
۹-پیش از اجرای کار نقشه را باید بررسی کرد بازبینی کرد و مناسبترین مسیر را برای خط لوله انتخاب کرد و البته با دستگاه نظارت هماهنگ نمود.
۱۰- پیمانکار باید نقشهها و مشخصات فنی قشههای جزئیات و اطلاعات مربوط به محل نصب و چگونگی اتصال لوله به لوازم بهداشتی و دیگر مصرف کنندههای آب سرد و آب گرم مصرفی را کنترل کند.
چگونگی اتصال لولهها به این لوازم بهداشتی را در نقشههای کارگاهی مشخص نماید و برای تایید دستگاه نظارت ارسال نماید.
۱۱-پیمانکار باید پیش از اجرای کار محل و اندازه سوراخهای لازم برای عبور لولهها را در کف سقف و دیوار ر نقشههای کارگاهی مشخص نماید و برای تایید دستگاه نظارت ارسال نماید.
۱۲-پیش از بازرسی آزمایش و تایید خطوط لوله کشی باید از رنگ کردن عایق کردن پوشاندن و یا دفن کردن آن خودداری کرد.
۱۳-دهانههای باز لولههای توزیع آب سرد و آب گرم مصرفی ه ادامه لوله کشی آنها به بعد موکول میشود و یا اینکه بعدها باید به لوازم بهداشتی و دیگر مصرف کنندههای آب متصل شود باید بلافاصله با درپوش موقت مسدود شود.
۱۴-به هنگام وقفهای که در کار نصب پیش میآید چه در پایان هر روز کاری و چه در آغاز هر تعطیلی موقت کارگاه انههای باز لولهها باید با درپوش موقت بسته شود.
۱۵-درپوش موقت ممکن است فولادی یا مسی باشد تفاده از درپوشهای چوبی کاغذی یا پارچهای یا امثال آن مجاز نیست.
۱۶-پیمانکار در برابر هر آسیبی که بر اثر ورود مواد خارجی اشی از کاربرد درپوشهای غیر قابل قبول به داخل لولهها به تاسیسات بهداشتی یا ساختمان وارد شود مسئول است.
مقررات ملی ساختمان:
در آموزشگاه لوله کشی کرج به مطلب مهم در مقررات ملی ساختمان ایران در مبحث شانزدهم ه به عنوان تاسیسات بهداشتی آورده میشود مواردی از این قبیل آورده شده است:
۱-حداکثر فشار کار مجاز اجزای لوله کشی توزیع آب سرد و آب گرم مصرفی در دمای ۶۵ درجه سانتیگراد نباید از ۱۰ بار کمتر باشد ین مقدار بر روی فیتینگها و شیرها با علامت pn ۱۰ یا pn ۱۶ تعیین شده است.
۲-لولههای مجاز برای لوله کشی آب سرد و آب گرم مصرفی مطابق مقررات ملی ایران عبارتند از لولههای :
فولادی گالوانیزه
مسی
پلی اتیلن مشبک (PEX)
پنج لایه پلی اتیلن مشبک آلومینیم ـ پلی اتیلن مشبک pex all pex.
پلی اتیلن با دمای بالا PE-RT
پنج لایه پلی اتیلن با دمای بالا
PE-RT/Al/PE-RT
انواع دیگر لولههای غیر فلزی به شرطی که تایید یکی از مراکز بهداشتی معتبر مانند:
Nsf یا dvgw را مبنی بر مناسب بودن برای توزیع آب آشامیدنی داشته باشد و نیز از نظر حداکثر فشار و دمای کار با شرایط مندرج در بند ۳ مطابقت داشته باشد و مورد تایید قرار گیرد.
۳-اتصال لوله به مخازن ذخیره آب، شیر فشار شکن ،آب گرمکن ،دستگاههای تصفیه آب و موارد مشابه دیگر باید با مهر ماسوره باشد تا امکان باز کردن آن وجود داشته باشد.
۴-فاصله مهر ماسوره با دستگاه نباید بیش از ۳۰ سانتیمتر باشد.
۵-شیر آب سرد مصرفی روی لوازم بهداشتی باید سمت راست قرار گیرد و با علامت آبی مشخص شود شیر آب گرم مصرفی باید سمت چپ قرار گیرد و با علامت قرمز مشخص شود.
۶-پیش از انجام آزمایش و تایید لوله کشی حتی یک قسمت یا کل لوله کشی, هیچ یک از اجزای لوله کشی نباید با عایق یا اجزای ساختمان پوشانده شود.
در زمان آزمایش همه اجزای لوله کشی باید آشکار و قابل بازرسی باشد.
۷-پس از خاتمه نصب لوله کشی و پیش از نصب لوازم بهداشتی باید دهانههای باز به طور موقت بسته شود و لوله کشی با آب آشامیدنی به تدریج پر شود و کاملاً هواگیری گردد.
پیش از اقدام به آزمایش شبکه لوله کشی باید آن را به مدت حداقل دو روز پر از آب نگه داشت.
۸-آزمایش فشار باید با آب آشامیدنی به کمک تلمبه دستی مخصوص آزمایش فشار آب و مجهز به فشارسنج با فشار یک و نیم برابر فشار بار طراحی و با فشار حداقل ۱۰ بار انجام شود.
۹-مدت آزمایش باید حداقل یک ساعت باشد در این مدت اگر شکستگی یا نشت آب مشاهده شود باید آزمایش فشار آب پس از رفع عیب تکرار شود.
نکات فنی و ایمنی:
۱-لوله کشی باید در کوتاهترین مسیر و با کمترین پیچ و خم موازی یا عمود بر دیوارهای ساختمان انجام شود.
۲-در ساختمانهای مسکونی ازم است از نصب لولههای آب و فاضلاب در کنار هم خودداری شود. زیرا با بر اثر گذشت زمان و بروز پوسیدگی در لولهها و از بین رفتن آب بندی آنها حتمال تراوش و آلودگی آبهای آشامیدنی و بهداشتی وجود دارد.
در صورت اجتناب ناپذیر بودن این امر لوله کش باید رعایت فاصله مناسب را نموده در لولهکشیهای افقی لولههای فاضلاب را در زیر سایر لولهها نصب کند.
۳-لوله کشی باید نزدیک دیوارها تیغهها و سقفها اجرا گردد و از اجرای آن به صورت کف خواب اجتناب شود یا حداقل محل لولههای عمودی را باید چنان در نظر گرفت که طول لوله کف خواب به حداقل ممکن برسد.
تغییر زاویه در لولهکشیها برای پیروی از امتداد دیوارها بق دستور و بر اساس نقشه انجام میشود.
۴-لولههای افقی اگر به صورت زیر سقفی یا تحت پوشش سقف کاذب نصب میشوند باید در حداکثر ارتفاع ممکن اجرا شود.
۵-لازم است از اجرای لوله کشی در بالای دستگاههای برقی خودداری شود.
اگر این کار در محلی اجتناب ناپذیر است باید سینی قطرهگیر در زیر لولهها پیش بینی و نصب گردد تا از بروز خطرات برق گرفتگی و اتصال و سوختن سیمها و دستگاهها جلوگیری شود.
۶-قبل از اجرای لوله کشی اید مسیرهای عبور لوله را با رشتههای دیگر کار (ساختمانی ,برقی, مکانیکی )مطابقت داد تا از دوباره کاریهای احتمالی جلوگیری شود.
اساساً در اجرای تاسیسات ساختمان بر مبنای نقشههای از قبل طرح شده عمل میشود شبینیهای لازم جهت جلوگیری از تداخل لولههای آب و برق و مجاری هوا به عمل میآید.
پس در موارد متعددی بر حسب شرایط اجرای کار نقشهها و طرحها تغییر مییابد که مجری قبل از شروع کار موظف به کنترل کلیه موارد از جمله عدم تداخل لولهکشیهای مختلف سرگیر نبودن لولهها و مانع نبودن از باز شدن کامل درها و پنجرهها میباشد.
دستور کار لوله کشی آب گرم و آب سرد یک ساختمان و مباحثی که در روند آموزشی در آموزشگاه به آن تاکید داریم:
برای اجرای بهتر سرپرست بخش باید به تناسب محل کارگاه و امکانات موجود اسکلت فلزی ساختمان یا ماکت چوبی یا لولههای داربستی یا جوشی و سایر شیوههای ممکن را که دربرگیرنده واحدهای بهداشتی متناسب با ابعاد موجود در نقشههای اجرایی ساختمان باشد قبلاً تدارک و آماده نماید.
سپس اجرای کار را به صورت گروههای چند نفری و با نظارت گام به گام از هنرجویان بخواهد.
در این صورت هنرجو میتواند به نحو شایستهای کلیه آموختههای جز به جز قبلی خود را به صورت ترکیبی عمل کرده،با مشکلات اجرایی کار آشنا شود و آموزشهای لازم را در این مورد فرا گیرد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بعضی از کلمات درست چاپ نشده و نامفهوم است
ممنون از دقت نظر شما حتما ویرایش می شود
ایا تعمیرکار پکیج بایستی از استاندارد لوله کشی اطلاعاتی باید داشته باشد
باسلام بسیارمطالب عالی
با درود مطالب با ارزش و آموزنده و بسیار کاربردی…
ممنون وتشکر فراوان از این که این همه زحمت کشیده و اطلاعات درست در اختیار هنرجويان می گذارید
سپاس از توجهتان